Ако все още не сте регистрирани, можете да го направите сега. Регистрацията е лесна, бърза и безплатна.

Шафран Българка Бизнес

преди 2 години Дом и градина Кюстендил   222 прегледа

0.0 звезди

Регион: Кюстендил
Цена: 20

Шафран Българка Най-високо качество и добра цена.Прилагам лабораторно изследване / Сертификат , който важи за всички държави, членки на ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ.Състав на шафранаВ състава на шафрана влизат каротеноиди, които са естествени пигменти, произлизащи от плодовете и зеленчуците, а също така и калциеви соли, витамини В1 и В2, восък и етерично масло. Очарователната подправка шафранът съдържа над 150 етерични и ароматни съединения, но също така е богат и на много неетерични активни съставки.Голяма част от тях са каротеноиди, включително зеаксантин, ликопен и различни α- и β-каротени. Вкусът на шафрана се дължи на горчивия глюкозид пикрокроцин, който съставлява до 4% от сухия шафран. Зеаксантин е един от каротеноидите в подправката, който е червеникаво оцветен и естествено присъстващ в ретината на човешкото око.Шафраналът е етерично масло, на което се дължи до голяма степен специфичната му миризма. Шафраналът се характеризира като по-малко горчив от пикрокроцина и може да съставлява до 70% от етеричната фракция на сухия шафран.Ползи от шафранаШафранът е толкова ценен за кулинарията, колкото и за медицината, защото от медицинска гледна точка тази подправка от незапомнени времена се прилага в традиционното знахарство и лечение. Дори днес, съвременната медицина потвърждава противораковите, антимутагенни, имуномодулиращи и антиоксидантни свойства на шафрана.Доказано е, че приема на 1 близалце шафран при всяко ядене помага при хистерия, хемороиди. Шафранът помага и при състояния на депресия. Той избавя от потиснатост, защото спомага изработката на хормона на щастието серотонин.Пастата, приготвена от шафран има противовъзпалителен ефект. Тя помага при ожулвания, ухапвания от насекоми и различни кожни възпаления. Благодарение на нея лечението и самото заздравяване на кожата се ускорява неколкократно. За да приготвите тази паста е необходимо да смесите щипка шафран с малко зеленчуково олио или вода. След получаването на гъста паста, може да я нанасете директно върху възпалените участъци на кожата.Вземете пет-шест тичинки и ги залейте с една чаена чаша топла вода. В никакъв случай не използвайте вряла вода, защото това буквално ще унищожи полезните свойства на шафрановия чай. От така приготвения чай се пие по една-две глътки в продължение на един ден. Този чай от шафран помага също при заболявания на очите, а най-вече при коварния конюктивит.Шафранът е изключително полезен за здравето на сърцето. Намалява образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове, отговорни за развитието на атеросклероза. Чаят от шафран стимулира потенето, като по този начин помага за очистването на организма от токсини.По отношение на здравето на очите шафранът има уникални лековити свойства. Зеаксантинът и каротеноидите в състава му действат благотворно на очното здраве, защото са изключително близки до онези в ретината на човешкото око. Това обяснява и способността на шафрана да забавя развитието на макулната дегенерация и да регулира свръхпигментацията на ретината.Уникалните лечебни свойства на шафрана се дължат на комбинацията от ценни полезни вещества, които действат благоприятно върху различни органи и системи в човешкото тяло.НАЧИН НА УПОТРЕБАКАТО ОТВАРАЧАЙ ОТ ШАФРАН :шафран - 5/6 власинки се запарват сгореща вода - 250/300 мл. , 5/10 мин. до постигане на златен цвят, при желание се добавя мед - на вкус !КАТО ПОДПРАВКА:Кулинарно употреба на шафранСилния своеобразен аромат на шафран и способността му да оцветява ястията му осигурява широко използване като подправка. Използва се в сладкарството при приготвянето на бисквити, кексове, пудинги, сладкиши, блатове. Добавя се в плодови желета, кремове, мусове и сладолед.С него се оцветяват светли бульони(зеленчукови, рибни), вегетариански супи. В Близкия изток и в Южна Европа се използва за ароматизиране и оцветяване на ястия с ориз ( пилаф, [паеля и т.н.). Добавя се и в ястия с агнешко, риба и птици за увеличаване на аромата и за оцветяване. Много добре се съчетава с домати и аспержи.Тъй като шафранът е силна подправка, трябва да се използва в минимални количества. Предозирането може да направи блюдата горчиви. Добре е предварително шафранът да се разтвори в малко горещ бульон, вода или мляко. Водният разтвор се получа при прибавянето на 1 грам подправка на 120 г гореща вода. Разтворът може да се използва след минимум 20 минути.В горещите блюда шафранът се добавя 5 минути преди края на готвенето, а в тестото – при замесването.

Особености

Състояние: Ново
Доставка::
За сметка на купувача